X

Ce se întâmplă dacă dormi doar 5 ore pe noapte: Schimbările care au loc în organism

Ce se întâmplă dacă dormi doar 5 ore pe noapte: Schimbările care au loc în organism. Lipsa somnului duce nu numai la o lipsă de energie în timpul zilei și la o oboseală constantă, ci și la o boală periculoasă, în special la persoanele în vârstă.

Asigurarea unei nopți de odihnă completă pentru organism este una dintre componentele sănătății la orice vârstă. Nu doar numărul de ore alocate somnului este important, ci și ora la care vă culcați. Dacă vă numărați printre acele persoane care dorm puțin, atunci ar trebui să știți despre riscul de a dezvolta boli periculoase.

Ce se întâmplă dacă dormi doar 5 ore pe noapte: Schimbările care au loc în organism

Publicația The Health Site relatează despre un studiu realizat de oamenii de știință care au colectat date despre sănătatea a aproape 8.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani.

CITEȘTE ȘI: Combate insomnia fără efecte secundare! Cinci remedii naturale care îți asigură un somn odihnitor

S-a constatat că persoanele în vârstă care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte sunt mai predispuse să devină depresive și au un risc mai mare de boli cardiovasculare, depresie, diabet și cancer în viitorul apropiat.

Și nu contează din ce motiv dormi 5 ore. Adică, chiar dacă consideri că acest lucru este normal pentru tine, cu siguranță că sănătatea ta mintală nu va agrea un astfel de regim, mai relatează publicația.

Pentru a-și compara rezultatele, cercetătorii au examinat indicatorii de sănătate ai persoanelor care au dormit 7 ore. La aceștia, simptomele depresiei la bătrânețe sunt de aproape trei ori mai puțin probabile. Perioadele lungi fără somn suplimentar pot afecta zonele din creier implicate în procesarea emoțiilor.

În același timp, persoanele care dorm mai mult de nouă ore au de 1,5 ori mai multe șanse să se plângă de simptome de depresie la bătrânețe, în comparație cu cele care dorm în medie șapte ore.

O noapte de odihnă inadecvată poate slăbi capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor și a virușilor – deschizând ușa către boală.

Cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago au descoperit o corelație între somnul de noapte și sistemul imunitar. European Heart Journal descrie un experiment care dovedește că durata insuficientă (mai puțin de 5 ore pe zi) și excesivă (9 sau mai multe ore pe zi) a odihnei nocturne afectează negativ sănătatea inimii.

CITEȘTE ȘI: Oboseala și insomnia de toamnă: Motivul este deficitul acestei vitamine

În primul caz, de exemplu, șansele de a dezvolta o boală coronariană sau un accident vascular cerebral cresc semnificativ. Potrivit Academiei Americane de Medicină, odihna nocturnă redusă este asociată cu un risc mai mare de cancer de sân, cancer colorectal și cancer de prostată.

Acest lucru este deosebit de critic pentru cei care lucrează în ture de noapte. Vestea bună este că bărbații și femeile care dorm 7 ore sau mai mult au cele mai mici rate de mortalitate.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro